511 444 401

Lázně Sklené Teplice

Lázně Sklené Teplice leží v severozápadní části Štiavnických vrchů v údolí potoka Teplá, v okrese Žiar nad Hronom. Na území obce vyvěrají termální alkalicko-sádrové minerální prameny s jeskynní lázní s teplotou vody 28-53 °C. Léčí se zde choroby pohybového ústrojí a nervové choroby.
Hospodu jsem neviděla ani jednu, obchůdek jeden, ale nic jsme nepotřebovali vše bylo na hotelu a...
Boli sme s priateľom maximálne spokojní aj v budúcnosti by sme radi využili Vaše služby
HOT
Lázeňský pobyt
Goethe, Sklené Teplice
4 nc. od 8280 Kč / pobyt
POPULAR
Pobyt pro seniory
Alžbeta, Sklené Teplice
5 nc. od 9950 Kč / pobyt
TIP
Lázeňský léčebný pobyt
Relax Thermal, Sklené Teplice
od 7 nc. od 1790 Kč / noc
Relaxační a Wellness
Seniorské
Lázeňské a Ozdravné

Hotely

Pobyty

Turistické informace

Historie

První písemná zmínka o Sklených Teplicích pochází z roku 1340. Sklené Teplice vznikly jako dřevorubecká osada a obyvatelé těžili dřevo pro doly v nedaleké Banské Štiavnici. Blízkost Banské Štiavnice ovlivnila i jinou skutečnost. Přibližně v roce 1350 tu byla založena sklárna. Byla to první sklárna v Uhersku. Už od vzniku obce využívali její obyvatelé blahodárných účinků termální minerální vody, která tu vyvěrá dosud. Sklené Teplice se ale jako lázeňské město dostali do povědomí až v  16. století. Bylo to konkrétně v roce 1549, kdy je ve své balneografii popsal známý vědec Juraj Wernher

Poloha a klima

Lázně Sklené Teplice leží v nadmořské výšce 400 m. Průměrná roční teplota 17 °C je pro obyvatele i návštěvníky příjemná a také zimní období tu bývá mírné.

Turistické zajímavosti

Lázně Sklené Teplice se svou vynikající polohou se dá považovat za jakousi imaginární bránu do turistického ráje - Štiavnických vrchů. Návštěvníci Sklených Teplic se proto mohou kromě běžné lázeňské léčby věnovat i aktivní turistice a obdivovat krásy přírody nebo díla lidských rukou z dob dávno minulých.

Okolí

V okolí Sklených Teplic můžete obdivovat krásy středověkého důlního města Banská Štiavnica nebo město Žiar nad Hronom, v němž se nachází často navštěvované planetárium. Milovníci aktivního oddechu si tu mohou zahrát squash nebo bowling.

Přírodní léčivé zdroje

V Sklených Teplicích vyvěrají termální minerální prameny s teplotami od 37 ° C do 52,3 ° C. Chemickým složením patří tyto termy k typu síranových, vápenato-hořčíkových, hypotonických minerálních vod. Pocházejí z podložních dolomitické-vápencových souvrství. Jejich infiltrační území se nachází nedaleko od měst vývěrů. Jejich úhrnná vydatnost je 6 litrů za sekundu. Kromě termálních minerálních pramenů vyvěrají tu i jednoduché teplice s menším obsahem minerálů.

Mapa

Destinace v okolí

Hotely

Léčebný dům Goethe***
Sklené Teplice
od 2000 Kč / noc
Léčebný dům Alžbeta***
Sklené Teplice
od 1740 Kč / noc
Léčebný dům Relax Thermal***
Sklené Teplice
od 1790 Kč / noc
Léčebný dům Mateja Bela***
Sklené Teplice
od 1950 Kč / noc
511 444 401

Zavolejte!, Rádi poradíme.