511 444 401

Domaša

Velká Domaša je víceúčelové vodní dílo - vodní nádrž v okresech Vranov nad Topľou a Stropkov. Výstavba vodního díla Velká Domaša začala v únoru 1962 a ukončena byla v prosinci 1967. Velká Domaša je 4. největší vodní nádrží na Slovensku.
HOT
Relaxační pobyt
Zelená Lagúna, Domaša
2 nc. od 9720 Kč / pobyt
Relaxační a Wellness
Seniorské

Hotely

Pobyty

Turistické informace

Historie

Vznikem vodního díla Velká Domaša zaniklo 6 původních vesnic Dobrá nad Ondavou, Kelča, Petejovce, Trepec, Velká Domaša, Valkov. Ve dvou vesnicích došlo k zboření několika domů a budov v záplavové části obcí Bžany a Turany nad Ondavou. Obec Kelča v podstatě ani nezanikla, neboť na břehu Domaša vznikla nová obec Nová Kelča. Na podzim roku 1965 vody Ondava zaplavily Kelcy a nově vzniklá obec Nová Kelča se stala nejmladší obcí země. Desítky rodin našli po likvidaci staré Kelcy svůj domov v okolních obcích a městech. Od počátku byla především centrem výstavby rodinných a podnikových chat, které jsou rozmístěny po svazích Copánky. Alternativa posunutí celé obce a vzniku nové obce jako v případě Nové Kelcy nebyla v obci Valkov uskutečněna. Většina obyvatel zatopené obce Valkov se v roce 1965 přistěhovala na Solnou Důl. Ostatní rodiny vytopeného Valkova, které se rozhodly nepřijmout bydlení v Solivar si našli svůj nový domov například v Stropkově, Humenném, Banské Bystrici, Breznici, zda Ľubotice u Prešova. V nynější rekreační oblasti Valkov se dodnes zachovaly dva objekty a to řeckokatolický chrám Pokrova Presvjatoj Bohorodici z roku 1817 a rodinný dům, který je vlastně původním domem rodiny Girovských, dnes oblíbené pohostinství Rumcajs. Obec Valkov až do její likvidace nebyla vůbec elektrifikována. Výstavba Domaša si vyžádala přeložku cesty z Vranova do Stropkova, přeložky elektrických a telefonních vedení vedle státní silnici. Obce i cesty, zemědělská půda o ploše 1100 hektarů a lesní půda o ploše asi 300 hektarů byly zaplaveny.

Poloha a klima

Zelená perla východního Slovenska - vodní nádrž Velká Domaša, postavená na řece Ondava, je situována v horském prostředí Ondavské vrchoviny. Teplé klimatické poměry vytvářejí příznivé podmínky pro koupání, vodní sporty a rybolov ve více rekreačních střediscích. Vodní nádrž Domaša se dvěma třetinami plochy rozkládá na území okresu Vranov nad Topľou a severní část zasahuje do okresu Stropkov. Celá nádrž má velký vodohospodářský význam s polyfunkčním charakterem: regulace přítoků vod do Východoslovenské nížiny, zásobárna užitkové vody a perspektivně i pitné vody a využití na rekreačně účelům. Pro roční srážkové výkyvy a nerovnoměrné odběry vody hladina i v průběhu roku intenzivně kolísá, což vyvolává abrazi břehů s následnou aktivací sesuvů na přilehlých svazích, výrazně poškozujících hospodářské objekty, zejména cesty.

Turistické zajímavosti

Údolí smrti
Symbolika, která připomíná těžké tankové boje v Údolí smrti v období 25. - 27. Října 1944. Svědectvím těchto bojů jsou v terénu umístěny tanky a bojová technika v obcích Kapišová, Kružlová, Nižná Psaná, Vyšná Psaná, Svidnička, Vápeník a Dobroslava.

Vojenské muzeum Svidník
Vzniklo 2. Června 1965. V expozici muzea jsou prezentovány dějiny vojenství na východním Slovensku v letech 1914 - 1945. Nacházejí se zde autentické exponáty z 1. a 2. Světové války, které souvisejí s boji Karpatech.

Dukelský průsmyk
Památník byl postaven v roce 1949, je vysoký 28 metrů. Součástí památníku je hřbitov, kde je pohřbeno 565 příslušníků 1. Čs. armádního sboru. V roce 1962 byl památník vyhlášen za národní kulturní památku.

EKO v Stropkově
Stálá expozice výtvarných děl akad. malíře Františka Veselého.

Stropkov ve fotografiích Ľubomíra Karaman
Stálá expozice, vestibul Turistického informačního centra v Stropkově.

Historicko-poznávací okruh pod hradem Čičva
Projekt je propojením 7 obcí regionu pod hradem Čičva. V každé obci byly vybudovány altánky a informační tabule poskytující komplexní informace o historii, ale i současnosti každé obce.

Muzeum Andyho Warhola, Medzilaborce
Bylo otevřeno 30. června 1991.Stála expozice muzea byla koncipována tak, aby vizuálně i obsahově pojala souvislost všech faktů kolem zřizování muzea i samotného Andy Warhola. Úmyslně ve vstupní části expozice byly instalovány díla vynikajícího rusínskehoinsítneho výtvarníka Michala Sirikit s tematikou folkloru a národopisu. Jakási ilustrace života Rusínů na vesnici v letech, kdy tu žili umělci rodiče.

Hrad Čičava
První písemná zmínka o hradu Čičava pochází z roku 1270. V roce 1316 daroval magistr Peter Mikulášovi Peres, kapitánovi na hradě Čičava majetek Tuzsér a to za úspěšnou obranu čičvianskeho hradu. Hrad byl tedy s největší pravděpodobností vystavěn v letech 1309 -1316 potomky Reynold.

Okolí

Domaša poskytuje ideální podmínky pro rekreaci a vodní sporty. Její břehy lemují měkké linie zátok, pahorků i hřbetů, které nabízejí z každého místa vždy jinou neopakovatelnou scenérii i pěkný pohled na vodní hladinu, která je čistá, zelená až zelenomodrá.

Pravá západní strana je zalesněná, při východních březích se les střídá s loukami. Toto prostředí je rájem houbařů, myslivce a milovníky dlouhých procházek.
Vodní plocha a její břehy jsou charakteristické pestrostí výskytu vodního ptactva. Můžete zde spatřit čápa černého, bukač, Kulik, různé druhy kachen, labutě, volavky, z dravců luňáka, orla mořského a jiné.

Mapa

Destinace v okolí

Hotely

Hotel Zelená Lagúna****
Domaša
od 3390 Kč / noc
511 444 401

Zavolejte!, Rádi poradíme.