511 444 401

Belá

Belá je vesnice na Slovensku v okrese Žilina. Leží v severovýchodní části Žilinské kotliny, v údolí Varbin a Belianski Creek, která tvoří údolí Belian. Na západ od obce je Kysucká vrchovina, ve východní části jsou výlety na Krivánské Fatře.  
HOT
Wellness pobyt
Village resort Hanuliak, Belá
2 nc. od 7690 Kč / pobyt
Relaxační a Wellness
Seniorské
Zkrášlovací & beauty
Pro rodiny s dětmi

Hotely

Pobyty

Turistické informace

Historie

První důkaz osídlení pochází ze starší doby kamenné. Kousek od obce (Lysica) bylo osídlení obyvatel Lužické kultury. V mladší době železné sídlili v této oblasti lidé púchovské kultury (vrch Hrádok v osadě Zlieň). Slavnostní osídlení potvrdily poznatky z keramiky v Beli z 8. a 9. století.
Ve vesnici se nachází kostel sv. Maria Magdalena z poslední třetiny 13. století, přejmenovaná v roce 1683. Hlavní oltář barokního typu pochází z druhé poloviny 17. století.


 

Poloha a klima

Obec se nachází na silnici II / 583, která spojuje Žilinu s Oravou. Obec patří k obci Zlieň, místní části Nižné Kamence, rekreační oblasti Bránice a kemp Belá - Nižná Kamence.



 

Turistické zajímavosti

Malá Fatra je přístupná turistům v každé sezóně a návštěvníci do Žiliny a okolí si mohou vychutnat pohodlnější procházky v Bělehradských skalách. Nachází se u vchodu do Belianské doliny a jsou oblíbenou skalní oblastí. Areál Belianských skal je přístupný z vesnice Belá.

Mapa

Destinace v okolí

Hotely

Hotel Village resort Hanuliak
Belá
od 3180 Kč / noc
511 444 401

Zavolejte!, Rádi poradíme.