511 444 401

Malatíny

Relaxační a Wellness
Seniorské
Pro rodiny s dětmi

Hotely

Pobyty

Turistické informace

Historie

V roce 1268 se vzpomíná údolí potoka Malatianka v donácii Bela IV. Markusovi a jeho synovi Mikulášovi, předkem zemanského rodu Filpešovcov z Liptovských Kľačian. Malatinský majetek vlastnil před rokem 1341 zeman meče (Matej), který měl i majetkový podíl v sousedním Lubelskie majetku ještě v roce 1359. Podle něj se nazývala i původní osada na území Malatíny - Mecefeld (meče zem). Tento majetek (Vyšný a Nižné Malatíny - possessionum Malatiny et Alterius Malatiny seu Meczefuld) se opět stal královským majetkem. Král Karel Robert před rokem 1341 daroval majetek ve střední části údolí řeky Malatianky synem batist a Demko výměnou za majetek Belsko, který byl přičleněn k hrádockých panství. Dva Malatíny existovaly již v polovině 14. století. Nejstarším sídlištěm byl však Nižné Malatíny. Střední Malatíny vznikl až koncem 14. století. Střední Malatíny v 16. století zanikl, ale později se zde vesnice opět obnovila.

Nižné Malatíny patřil zemanem Malatínskovcom, později i Feherpátakyovcom a Kiselovcom. Žila tu i rozvětvená rodina Libertinských Sokolovce. Střední Malatíny patřil zemany Pethöovcom.

Obce splynuly do jedné po roce 1888 a používali název Tři Malatíny (Hárommalatin). Současný název používá obec od roku 1927.

Poloha a klima

Obec leží v západní části Liptova v údolí potoka Malatianky. Vesnice s názvem, Malatíny - Vyšné, Nižné, ale i Prostřední, vznikaly od středověku v okolí potoka Malatianka ve střední části Liptova v sousedství velmi starých slovanských Sídlištní celků jakými byly Ľupča a Ľubeľa. Stejně starý je i název potoka Malatianka.

Turistické zajímavosti

K hlavním atraktivitě okolí Malatíny patří bezpochyby populární aquapark Gino Paradise Bešeňová, jehož geotermální vody umožňují nejen rekreaci, ale zároveň jsou i zdraví prospěšné.
Jednu z nejlákavějších možností lyžování nedaleko Malatíny představuje středisko Skipark Ružomberok - Malinô Brdo v Hrabovská údolí.
Nenápadná osada učupená v závěru ľupčianskeho doliny je součástí obce Partizánska Ľupča a vzhledem ke své nadmořské výšce 1080 metrů je považována za nejvýše položenou Slovenské osadu
Vzhledem k poloze Malatíny v oblasti severní strany Nízkých Tater překvapeni, že okolí nabízí několik turistické trasy. Oblíbený je především výstup na vrch Salatín dosahující nadmořskou výšku 1630 me. Podobná túra patří sice k náročnějším, zároveň se ale spojuje také s nádhernými výhledy na značnou část Liptova a blízkého okolí.
Liptovský region je přímo protkán cyklostezkami různé délky a obtížnosti, z nichž si vyberou rodiny s dětmi, rekreační i profesionální cyklisté. Příkladem je 15 km dlouhý okruh kolem Bešeňové i 28 km měřící cyklostezka spojující Ružomberok s Partizánska Ľupča a Bešeňové.

Mapa

Destinace v okolí

Hotely

Relax Hotel Sojka***
Malatíny
od 2240 Kč / noc
511 444 401

Zavolejte!, Rádi poradíme.