511 444 401

Lázně Laa an der Thaya

Laa an der Thaya je město se 6218 obyvateli (k 01.01.2010), ve vinařské oblasti v severní části Dolního Rakouska, ležící v bezprostřední blízkosti hranic s Českou republikou

Hotely

Pobyty

Turistické informace

Historie

V 12. století se obec při brodu v nížinách Dyje nacházela na důležité cestě spojující Dunaj na jihu s Českými zeměmi na severu. Kolem roku 1190 byl sebraný několika hospodářem majetek a vévoda Leopold VI. založil na území obce v roce 1230 město. Na začátku vlády Habsburků ztratila Laa svůj význam. Období třicetileté války znamenalo pro Laa opět úpadek, když se v roce 1619 na dlouhé měsíce ve městě usadili české skupiny a ekonomicky jej vyčerpávaly. S koncem první světové války a rozpadem monarchie se pro Laa vrátili těžké časy, protože se najednou stalo pohraničním městem, kterému chyběla větší a důležitější část jeho zázemí. Po převratu ve východní Evropě a znovuotevření hranic se dostalo hraniční město opět na vzestup. V roce 2002 byl otevřen lázeňský areál.

Poloha a klima

Laa se nachází v severní části vinařské oblasti v Dolním Rakousku a vyvinula se na centrum horní vinařské oblasti. Území obce zahrnuje 72,89 km2, z toho 2,87% plochy jsou zalesněné. Laa leží v blízkosti Dyje, ta jí však neprotéká. Městem protéká pouze uměle vytvořený kanál.

Turistické zajímavosti

Z raných dob historie města se zachovaly základy hradu, zbytky městských zdí, městský farní kostel a fara, nemocnice a stará radnice. Při příležitosti 50. výročí vlády císaře Františka Josefa I. byla v letech 1898 - 1899 postavena nová radnice, která dnes svou formou výstavby typickou pro přelom století působí prostorně.

Okolí

Laa má od roku 1869 připojení na železnici do Vídně, označovanou jako severní část východní trati, která byla elektrifikována v roce 2006. Toto přineslo jak snížení doby potřebné na cestování, tak přímé spojení do hlavního města Spolkové země. Laa je důležitý hraniční přechod do České republiky.

Přírodní léčivé zdroje

Dopřát si požitek, relaxaci těla i duše, uvolnění smyslů. Pouze 60 minut od Vídně, s polohou v idylické severní části vinařské oblasti, se otevírají jedinečné rekreační možnosti pro celou rodinu: uklidňující termální bazény s teplotou vody až do 36 ° C, úžasná hra světel a podvodní hudba, prostorný saunový svět, prostor pro děti plný zážitků i rozsáhlá nabídka masáží ve "Vital oáze"

Mapa

Destinace v okolí

Hotely

511 444 401

Zavolejte!, Rádi poradíme.